10 typische kenmerken voor de Mediterrane keuken

Als we het hebben over kleurrijke gerechten boordevol verse ingrediënten, pure smaken en heerlijk geurende kruiden, dan denk je natuurlijk meteen aan de Mediterrane keuken. Recepten die vaak al van generatie op generatie meegaan en nog steeds over de hele wereld razend populair zijn. En dat vinden wij niet zo gek! Met name de Italiaanse en Spaanse keuken zijn door hun veelzijdigheid gemakkelijk te integreren op de kaart voor ieder moment van de dag. Wij nemen je dan ook graag mee op reis door de Spaanse en Italiaanse keuken en vertellen je de 10 belangrijkste kenmerken.

1. Producten uit de omgeving

In deze twee Mediterrane landen werken ze graag met pure smaken. Niet te veel poespas, maar wel altijd met heerlijk verse ingrediënten. Daarom maken de Italianen en Spanjaarden graag gebruik van verse producten uit de omgeving. Vers vlees van de lokale slager, groente van de boer uit het dorp of vers gevangen vis. Dit maakt de gerechten nóg smaakvoller.

2. Schaal & schelpdieren

De Middellandse zee biedt een breed scala aan schaal- en schelpdieren, die uiteraard ook volop terug te zien zijn in de keukens van deze landen. Het liefst zo vers mogelijk natuurlijk!

3. Volop verse vis

Naast schaal- en schelpdieren, vind je in Spanje en Italië natuurlijk ook veel verse vis op de menukaart. Vooral zalm, tonijn, sardienen, forel en zeetong worden veel gebruikt in Mediterrane gerechten.

4. Hammen en gedroogde worsten

Een ander typisch kenmerk van de Mediterrane keuken is gedroogd vlees. Parmaham, Serrano en Ibérico zijn natuurlijk onmisbaar bij tapas en bovendien heerlijk op pizza of in een Italiaanse salade. Maar ook gedroogde worst is een kenmerkend product dat je veel terugziet. Vaak in combinatie met een glas goede wijn.

5. Gevuld met groenten

Ook vind je in Mediterrane gerechten volop verse groenten terug. Met name aubergine, courgette, artisjok, ui en tomaat worden veel gebruikt. Daarnaast is ook knoflook een belangrijk ingrediënt, dat in vrijwel ieder gerecht een must is.

6. Goed gekruid

Mediterrane gerechten worden meestal rijkelijk gekruid met zowel verse als gedroogde kruiden. Vooral basilicum, tijm, peterselie, laurier en oregano worden veel gebruikt en zorgen voor die typisch Mediterrane smaak.

7. Kwalitatieve olijfolie

Aan de Middellandse zee hechten ze waarde aan goede en kwalitatieve olijfolie. Niet zo gek, want er wordt flink gebruik van gemaakt om de gerechten extra op smaak te brengen.

 

Er wordt uitgebreid de tijd genomen om samen met vrienden of familie te genieten van goed en lekker eten.
Geen producten gevonden voor deze selectie.

8. Grote variëteit aan wijnen

Bij de Mediterrane keuken is niet alleen het eten, maar ook wijn een belangrijk onderdeel van het gerecht. Daarom is er altijd ruime keuze uit kwalitatieve wijnen; een passende wijn voor ieder gerecht. Ook wordt er vaak bij de lunch al wijn geschonken. 

9. Smaakvol & kleurrijk

Een ander kenmerk voor Mediterrane gerechten is dat deze vaak kleurrijk zijn en altijd vol smaak zitten. Dit komt door de verschillende verse ingrediënten en de kruiden, waarmee de gerechten op smaak worden gebracht. 

10.  Eten is cultuur

In Italië en Spanje wordt niet snel een boterhammetje achter het bureau gegeten. Eten is hier echt onderdeel van de cultuur. Er wordt dan ook uitgebreid de tijd genomen om samen met vrienden of familie te genieten van goed en lekker eten. Zowel ’s middags als ’s avonds wordt er een uitgebreide maaltijd geserveerd, vaak in combinatie met een glas goede wijn.

Geen producten gevonden voor deze selectie.
Geen producten gevonden voor deze selectie.
Geen producten gevonden voor deze selectie.

Ga veder of terug naar

Mediterrane keuken

Tapas & pinchos 

Schaal- en schelpdieren

Ik heb eenvraag