Eggnog met nootmuskaat en kaneel
- 6 verse eieren
- 500 ml volle melk
- 260 ml volle slagroom
- 200 ml witte rum
- 150 ml whisky
- 130 ml mascarpone
- snufje zout
- nootmuskaat (gemalen)
- 4 kaneelstokjes
- Giet de slagroom in een kom en klop het lobbig. Schep daarna, beetje voor beetje, de mascarpone toe terwijl je blijft mixen. Het roommengsel is klaar wanneer de room goed stijf is.
- Scheid de eieren, en doe de eierdooiers in een blender. Mix samen met 100 gram poedersuiker en een snufje zout. Voeg scheut voor scheut de melk toe. Doe daarna het roommengsel en de whisky en witte rum erbij.
- Giet de eggnog in een grote karaf of afgesloten fles en laat minimaal twee dagen rijpen in de koelkast.
- Voeg 50 gram poedersuiker toe bij het eiwit. Klopt de resterende eiwit op. Heb je de eiwit van de dagen daarvoor bewaart in de vriezer? Dit kan je nog uitstekend gebruiken. Roer de eggnog uit de koelkast nu door het eiwitmengsel, en schep de eggnog vervolgens in mooie grote glazen of mokken.
- Decoreer met de gemalen nootmuskaat en een kaneelstokje.
Giet je mengsel in een schone, glazen fles van 750 ml. Daar mag wijn, port of sherry in hebben gezeten. Als er maar een kurk bijzit, want die heb je nodig om de fles mee af te sluiten. Hierna laat je de je eggnogmix twee dagen rijpen in de koelkast (langer mag ook, tot twee weken zelfs). Het eiwit plaats je in de vriezer om bederf te voorkomen.
Als je klaar bent om je gasten te verrassen, ontdooi je allereerst het eiwit. Zodra het wit is ontdooid, klop je dit op tot een schuimende massa. Voeg de resterende 50 gram poedersuiker toe en blijf kloppen tot zich zachte schuimpiekjesvormen. Als je de kom op zijn kop kunt houden zonder dat het eiwit eruit valt, dan weet je zeker dat het klaar is.
Haal vervolgens het eigeel uit de koelkast en giet dit bij het opgeklopte eiwit. Roer dit goed door elkaar. Tenslotte lepel je de eggnog in grote whiskyglazen of in een gezellige mok. Rasp er nog wat verse nootmuskaat over en het feest kan beginnen!