Fanesca Paassoep uit Ecuador
4 couverts
1,5 uur
Ingrediënten
- 300 gr pompoen blokjes
- 300 gr courgette bokjes
- 100 gr geraspte groene kool
- 600 ml halfvolle melk
- 800 gr kabeljauw
- 10 ml olie
- 20 gr ongezouten boter
- 100 gr gesnipperde rode ui
- 15 gr knoflook
- 2 gr zoete paprika poeder
- 2 gr gemalen komijn
- 2 gr gedroogde oregano
- 100 gr doperwten
- 100 gr maiskorrels
- 150 gr tuinbonen
- 150 gr kikkererwten
- 150 gr bruine linzen
- 75 gr gezouten pinda's
- 100 ml slagroom
- 75 gr verkruimelde geitenkaas
- 5 gr gehakte peterselie
Garnituren:
- 2 st hardgekookte eieren
- 50 gr plakjes gebakken banaan
- 20 gr jalapeño peper
- 40 gr gesneden avocado
Masita's:
- 180 gr bloem
- 5 gr zout
- 75 gr ongezouten boter
- 1 st ei
Bereidingswijze
- Breng een grote pan water aan de kook op hoog vuur. Voeg de in blokjes gesneden pompoen toe aan de pot en kook tot ze bijna gaar zijn, ongeveer 5 minuten. Voeg de courgette en kool toe aan de pan en blijf koken tot de groenten zacht zijn, ongeveer 2 tot 3 minuten.
- Schep de groenten uit de pan direct in een keukenmachine of blender en pureer tot een gladde massa. Als het mengsel niet gemakkelijk mengt, kun je een lepel van het plantaardige kokende water toevoegen. Giet het resterende water uit de pan, maar laat de pan op het fornuis staan (je gebruikt het om de rest van de soep te maken).
- Doe de melk in een kleine steelpan op middelhoog vuur. Kook de kabeljauw of tonijn in de melk tot deze is opgewarmd, 2 tot 4 minuten.
- Terwijl de vis kookt, verwarm je de olie in een kleine koekenpan op laag vuur. Schep de vis uit de melk met een schuimspaan op een snijplank. Versnipper of hak de vis grof en leg hem in de pan. Bak 2 tot 3 minuten en leg de vis dan op een bord. Laat de melk voorlopig in de pot - dit wordt de basis voor onze soep.
- Verhit de boter in de gereserveerde grote pan die wordt gebruikt om de groenten op middelhoog vuur te koken. Als de boter begint te schuimen, voeg je de ui, knoflook, paprikapoeder, komijn en oregano toe. Breng op smaak met een flinke snuf zout en veel peper. Kook, af en toe roerend, tot de uien zacht zijn, ongeveer 2 tot 3 minuten.
- Roer het gepureerde groentemengsel en de gereserveerde warme melk uit de kleine steelpan erdoor.
- Roer de erwten, maïs, tuinbonen, kikkererwten en bruine linzen erdoor.
- Breng het mengsel aan de kook en kook, onder regelmatig roeren, tot het mengsel ongeveer 5 tot 8 minuten is verwarmd. Proef en breng indien nodig op smaak met meer zout (houd er rekening mee dat u niet te veel zout gebruikt, omdat we later zoute kaas toevoegen).
- Spoel de blender of keukenmachine uit en voeg de pinda's en de resterende melk toe. Mix tot je een dikke pasta hebt, ongeveer 1 tot 2 minuten.
- Schraap het pindamengsel in de pan met de fanesca. Laat het nog 5 tot 8 minuten sudderen en roer regelmatig om te voorkomen dat het aanbrandt of aan de pan blijft plakken.
- Roer vlak voor het opdienen de slagroom en de geitenkaas erdoor en blijf koken tot de kaas smelt. Roer de gehakte peterselie erdoor en breng op smaak met peper en zout.
- Serveer onmiddellijk, gegarneerd met de gebakken kabeljauw, masitas (zie recept hieronder) en extra toppings naar keuze.
Masita's:
- Gebruik in een middelgrote kom je handen om de bloem en het zout te mengen. Voeg de margarine toe tot je een samenhangend deeg hebt. Mix het ei erdoor tot het gecombineerd is. Zet opzij, afgedekt, om een half uur te rusten.
- Vorm het deeg in ongeveer 20 1/2-inch ballen.
- Vul een kleine steelpan met voldoende olie om de helft van een bal te bedekken (ongeveer 1/2 kop totaal, afhankelijk van de grootte van de pan, voeg indien nodig meer olie toe). Verhit de olie op middelhoog vuur; om te testen of de olie heet genoeg is, plaats je een klein stukje deeg in de pan totdat het begint te sissen.
- Werk in batches van 5 of 6 en bak de deegballen in de olie goudbruin, ongeveer 1 tot 2 minuten per keer, en zorg ervoor dat ze niet aan elkaar plakken in de pan.
- Gebruik een spin of een tang om over te brengen op een papieren handdoek om overtollige olie af te tappen en laat afkoelen. Serveer met de fanesca.
Bestel ingrediënten