Feestelijk najaars dessert met gebrande peer crumble van amandel en blauwe kaasparels
- 2 stoofperen
- 250 gr amandel en vijgenbrood
- 250 ml sojamelk
- 3 gr Agar Agar
- 125 gram Bastiaanse blauwe kaas
- 1 koksbrander
- Limoen cress
- 400 ml olie
- 300 ml Sake
- 1 spuitfles
- 1 bak ijswater
Bereiding Peren
-
Was de peren grondig, schil ze indien gewenst, en snijd ze in gelijke partjes.
-
Doe de peren in een pan en voeg de Sake toe. Breng aan de kook en laat 15 minuten sudderen tot de peren zacht zijn.
-
Gebruik een gasbrander om de bovenkant van de peren te branden totdat ze een lichte karamellisatie vertonen.
Bereiding Blauwe Kaas Parels:
-
Plaats een bak met olie in de vriezer en laat deze minimaal 2 uur bevriezen.
-
Verwarm de melk in een pan op laag vuur en voeg de blauwe kaas toe. Roer voortdurend tot de kaas volledig is gesmolten.
-
Voeg het agarpoeder toe aan het kaasmengsel en kook nog eens 3 minuten, blijf goed roeren totdat het agarpoeder volledig is opgelost.
-
Plaats de pan met het mengsel in een bak met ijswater om het snel af te koelen. Roer het af en toe om.
-
Giet het afgekoelde kaasmengsel in een spuitfles.
-
Plaats een tweede bak met olie in de vriezer naast de eerste bak.
-
Druppel het afgekoelde kaasmengsel in de bevroren olie om kleine kaasparels te vormen. De koude olie zal ervoor zorgen dat de parels meteen stollen.
Bereiding Amandel-Vijgenbrood Crumble:
-
Verkruimel het amandel-vijgenbrood tot fijne kruimels.
-
Strooi de amandel-vijgenbrood crumble over het bord.
-
Leg de gebrande peren op de crumble.
-
Garneer het gerecht met de blauwe kaas parels en cress voor een extra smaakvolle en knapperige touch.