Poon gerookt op de BBQ met avocado crème en zoetzure komkommer
4 couverts
45 minuten
Ingrediënten
- 2 st rode poon
- 1 st rookplank van cederhout
- 1 st venkel
- 1 st radijs
- 1/2 bakje Venne cress
- 4 gr algenpoeder
- 3 ml geroosterde sesam dressing
Avocado crème:
- 1 st avocado
- 50 gr Griekse yoghurt
- 3 ml sushi azijn
- sap van een halve limoen
Zoetzure komkommer:
- 1 st komkommer
- 50 ml sushi-azijn
- 80 ml yuzu ponzu
Bereidingswijze
- Leg de rookplanken minimaal 1 à 2 uur voor gebruik onder water. Plaats eventueel een zware pan op de planken om ze onder water te houden. Zo drijven ze niet naar boven en nemen ze meer vocht op.
- Voordat je het te bereiden product op de plank legt, in dit geval de poon, grill je eerst even kort de bereidingszijde van de plank op de BBQ. Zo geef je meer smaak mee aan de poon.
- Leg de rode poon op de rookplank en leg deze op het rooster boven de directe hitte.
- Wacht even tot de plank goed begint te roken en plaats op dat moment de deksel op de BBQ.
- Bij teveel hitte kunnen de plankjes vlam vatten; houd daarom altijd een plantenspuit bij de hand om eventuele vlammen te doven. De deksel op de BBQ plaatsen zal de vlammen ook doven.
- Check regelmatig of de poon gaar is. Als de vis goed gaar is haal je deze met plank en al van de BBQ en fileer je de vis. Snijd vervolgens de filets in de gewenste stukken voor het gerecht.
- Doe de avocado, Griekse yoghurt, sushi azijn, limoensap en peper en zout in de blender en mix het geheel glad. Doe de crème in een spuitzak.
- Snijd de venkel dun op de snijmachine en meng dit met de geroosterde sesam dressing. Snijd tevens de radijs in dunne plakken op de snijmachine.
- Meng het vocht bij elkaar voor de zoetzure komkommer en snijd de komkommer in linten of bolletjes, en meng dit met het zoetzure vocht.
Bordopmaak
- Leg de rode poon op het bord en spuit rondom de rode poon wat stippen met de avocado crème. Leg boven op de poon de gemarineerde venkel. Rol de komkommerlinten op in kleine rolletjes en leg deze naast de avocado crème. Garneer het gerecht verder af met blaadjes vene cress en de gesneden radijs.
- Sprenkel op het laatst de algenpoeder over het gerecht heen.
Bestel ingrediënten