Haute frituur met calamares, ansjovis, tempura gamba’s en tempura octopus
4 couverts
45 min
Ingrediënten
- 1 st calamares
- 12 st ansjovis
- 12 st gamba
- 1 st octopus
- 750 gr tempura battermix
- 3 st limoen
- 100 ml olijfolie
- 1 st knoflook
- 1 bos peterselie
- 2 st citroen
- 2 st rode peper
- 1 st whisky saus apollo
- 9 st eidooier
- 3 gr zeezout vlokken
- 50 ml sesam olie
- 30 ml ponzu lemon sojasaus
- 20 ml saffraan limoen mayonaise
Bereidingswijze
Calamares
- Frituur de calamares ringen voor circa 3 minuten op 180 graden in de frituur. Laat goed uitlekken en serveer met een citroentje en whisky saus.
Ansjovis
- Meng 250 gram tempura battermix met 500 ml bruisend water, 3 eierdooiers en 1 tl zout.
- Maak de ansjovis schoon (door de buik open te snijden en ingewanden en graad eruit te halen). Maak de ansjovis op smaak met peper en zout en haal door het temupura beslag heen.
- Frituur de ansjovis in 3 minuten gaar op 180°C. Laat goed uitlekken en serveer met grove zeezoutvlokken en een partje limoen.
Tempura gamba
- Meng 250 gram tempura battermix met 500 ml bruisend water, 3 eierdooiers en 1 tl zout.
- Ontdooi de gamba’s in koud stromend water. Dep goed droog met keukenpapier.
- Snijd 1 rode peper chiffonade met de pitjes erbij. Marineer de gamba’s met de sojasaus, sesam olie en de fijn gesneden rode peper. Pers op het laatst een half gesneden limoen over de gamba’s heen.
- Haal de gamba’s na 20 minuten uit de marinade en haal ze door het tempura beslag heen.
- Frituur de gamba’s in circa 3 minuten gaar op 180°C. Laat goed uitlekken en serveer met saffraan-limoen mayonaise en een partje limoen.
Tempura van octopus
- Meng 250 gram tempura battermix met 500 ml bruisend water, 3 eierdooiers en 1 tl zout.
- Spoel de octopus onder de kraan schoon en dep goed droog met keukenpapier.
- Snijd 4 tenen knoflook rag fijn en meng deze met 100 ml olijfolie.
- Voeg de rasp van een citroenschil en de suiker toe. Hak de peterselie fijn en meng het geheel samen tot een marinade.
- Snijd de rode peper fijn, voeg toe aan de marinade en maak de marinade op smaak met zout en peper.
- Snijd de octopus in gelijke stukken van 2 bij 2 cm en leg deze in de knoflook marinade en marineer het geheel voor circa 30 minuten.
- Kook de marinade ongeveer 2 minuten in een steel pan. Frituur de octopus in circa 5 minuten op 180°C goudbruin in de frituurpan.
- Laat goed uitlekken en serveer met de opgekookte marinade als saus bij de octopus.
Bestel ingrediënten