Mosterd
Mosterd wordt ook wel een smaakmaker voor in de keuken genoemd. Dit betekent dat mosterd wordt toegevoegd voor meer smaak en/of dat het voedsel kan veranderen in textuur. Traditioneel wordt mosterd gemaakt van mosterdzaad, azijn, water en zout. De mosterdzaadjes zijn zeer scherp en worden fijn vermalen. Verder kan er van alles aan het basisrecept worden toegevoegd, zoals kruiden en specerijen, suiker, honing en wijn. Mosterd is kenmerkend om zijn zeer scherpe smaak, de mate verschilt wel per variant. Er zijn ontzettend veel soorten en daarop ook varianten. In Nederland worden vrij veel grove soorten geproduceerd. Bij grove mosterd zijn de zaden, en daarmee ook de vliesjes, nog aanwezig in de mosterd. We hebben in Nederland ook erg veel mosterd "uit de streek". Denk daarbij aan Zaanse of Doesburgse mosterd. De meest bekende mosterd is Dijonmosterd, ook wel "Franse" mosterd genoemd. Deze mosterd wordt gemaakt van gekweekte mosterdzaadjes die worden ontvliest en gemout. Een andere bijzondere mosterd uit Frankrijk is de Savora mosterd, gemaakt van diverse specerijen waaronder kaneel, kruidnagel en nootmuskaat. De bekendste mosterd uit Engeland is Colman's mosterd, doordat er kurkuma aan deze mosterd wordt toegevoegd krijgt deze mosterd zijn mooie gele kleur.