Mozzarella's en burrata's
Mozzarella en burrata zijn zachte, Italiaanse kazen die worden gemaakt van koe- of buffelmelk. Buffelmelk heeft een meer uitgesproken smaak en is dan ook de holy grail als het op deze kazen aankomt. Burrata heeft een wat luxere reputatie dan mozzarella.
Mozzarella
Hocras heeft veel verschillende soorten mozzarella. Van koemelk mozzarella in staven van 1 kg, bollen van 125 gram, minibolletjes van 8,5 gram tot plakken mozzarella en geraspte mozzarella. Buffelmozzarella hebben we zowel uit Nederland als uit Italië in het assortiment. De Italiaanse buffelmozzarella van Campania Felix importeren we wekelijks zelf vers uit de regio Napels. De Italiaanse buffelmozzarella heeft, in vergelijking met de buffelmozzarella uit Nederland een veel dunnere korst. Feitelijk is de korst een gladde vliesdunne huid. Uiteraard staat het POD/DOP-vignet op de verpakking. Dit is het bewijs dat deze Italiaanse buffelmozzarella 100% buffelmelk bevat.
Er is volgens ons niet veel lekker dat een verse bol buffelmozzarella met hooguit een paar tomaatjes, een beetje sla, een drupje olijfolie en een vers stokbrood. Zelfs zonder peper en zout!
Burrata
Dat burrata en mozzarella vaak in een adem worden genoemd is niet gek, burrata bestaat namelijk voor een deel uit mozzarella. Burrata komt is mozzarella die gevuld is met een mengsel van room en stukjes mozzarella. Deze vulling wordt ook wel stracciatella genoemd. Wat in het Italiaans betekent; gescheurd of versnipperd.
Waar mozzarella een stevig bolletje is, is burrata een zacht bolletje met een vloeibare kern.