Sauzen, dressings en vinaigrettes
Een lekkere saus kan een gerecht helemaal maken! Sauzen zijn erg lekker in combinatie met heel veel andere producten, zoals pasta, vlees, vis of groenten. Hocras heeft een ruim assortiment sauzen. Variërend van klassieke sauzen, zoals mayonaise, mosterd, curry, ketchup, bearnaise- en ravigottesaus tot juist heel unieke sauzen.
Om salades snel een twist te geven is niets zo makkelijk als een dressing of vinaigrette. Met het woord vinaigrette wordt bedoeld; een dressing op basis van olie en azijn. Een vinaigrette is dus een dressing, maar een dressing is niet per definitie een vinaigrette. In praktijk wordt veelal het onderscheid gebruikt dat vinaigrettes een basis hebben van olie en azijn, terwijl een dressing licht gebonden moet zijn met bijvoorbeeld een eierdooier, kwark, crème fraîche of yoghurt. Een dressing is daardoor romiger, maar het hoeft niet perse ongezonder te zijn dan een vinaigrette.
Resumerend:
- Vinaigrette is een klassieke dressing voor over sla. Het wordt gemaakt door in een verhouding van 3:1 olijfolie te mengen met wijnazijn. Vervolgens worden er zout, peper, verse tuinkruiden, een beetje gehakte ui, een theelepel mosterd en soms wat suiker of honing aan toegevoegd.
- Een dressing is wat romiger en je kan er eindeloos mee variëren en je dressing aanpassen aan de soort salade die je maakt of de smaak waar je zin in hebt. Zoet, pittig, fris... alles kan.