Keukenpannen
Materiaalgebruik evolueert voortdurend en daarbij ook de soorten pannen. Welke soort pan je kiest hangt af van de soort warmtebron (gas, keramisch, inductie, halogeen of elektrisch) en het gerecht wat je erin wilt bereiden. Elk materiaal reageert namelijk weer anders op hogere hitte.
Je kan kiezen voor een pan die perfect op jouw fornuis werkt, maar je kan ook kiezen voor een pan die multifunctioneel in gezet kan worden. Het kan bijvoorbeeld fijn zijn wanneer de pan op het fornuis goed werkt en voor bepaalde gerechten ook in de oven gebruikt kan worden. Ga dus na wat voor jou belangrijk is en kijk goed naar wat het materiaal kan hebben.
Voor iedereen is er een ideale pan, van aluminium, rvs, gietijzer tot een pan met een anti aanbak laag. Maar welke pan kies je en hoe onderhoud je dit materiaal?
Braadpannen zijn vaak van gietijzer en zijn oersterk, de warmte word hierin goed vastgehouden. Was de pan met de hand af en laat geen etensresten in de pan achter, dit kan de pan aantasten.
Aluminium pannen zijn licht van gewicht en zijn snel op temperatuur. Er is weinig boter of olie nodig en ze zijn makkelijk schoon te maken. Deze pannen gaan niet eeuwig mee en zullen in de loop van de tijd vervangen moeten worden.
Een rvs pan is onverwoestbaar en makkelijk in onderhoud. Let wel op met het gebruik van direct zout en de kans op sneller aanbakken, dus wacht met het toevoegen van olie, boter en de ingrediënten tot dat de pan heet genoeg is.
Vergeet niet alle pannen zijn na een aantal jaar aan vervanging toe. Een antiaanbaklaag kan beschadigen en een pan van wat minder sterk staal kan op een gegeven moment krom trekken. Houd de pannen daarom goed in de gaten en pas het juiste onderhoud toe.