Makreel met rabarber en kerriemayonaise
4 couverts
1 uur
Ingrediënten
- 4 st makreel filet
- 1 st eetbare bloem
Gestoofde rabarber
- 15 gr suiker
- 1 st kaneelstokje
- 50 ml water (klein laagje in de pan)
- 100 gr rabarber
Rabarber compote
- 15 gr suiker
- 1 st kardemom
- 50 ml water (klein laagje in de pan)
- 100 gr rabarber
- 3 ml limoensap
Kerriemayonaise
- 3 gr kerrie
- 3 gr olie
- 40 gr mayonaise
Chips van rabarber
- 10 gr poedersuiker
- 12 gr rabarber
Bereidingswijze
- Gestoofde rabarber: Was de stengels. Snij de uiteindes ervan af. Snijd de rabarber in stukjes van zo’n 3 cm. Doe de rabarberstukjes in een pannetje en voeg een klein scheutje water toe. Voeg suiker toe en het kaneelstokje. Laat het in zo’n 15 tot 20 minuten op een laag vuur gaar stoven.
- Rabarber compote: Maak de rabarber schoon, snij de uiteinden eraf en snij de steel in stukjes. Doe de stukjes samen met het suiker, een klein bodempje water (niet teveel!) in een steelpannetje Voeg de kardemom toe. Verwarm het geheel op laag/ middelhoog vuur en roer af en toe rustig door.
- Fruit de kerrie aan in de olie ongeveer 1 minuut. Laat het afkoelen en voeg het toe aan de mayonaise en meng het goed door elkaar.
- Verwijder eerst de harde draden van de rabarber. In de lengte met een dunschiller dunne plakjes maken. Op een bakplaat bekleed met bakpapier leggen en bestrooien met poedersuiker. Gedurende 40 min in de oven laten drogen op 110c. als die uit de oven komt draai je er een spiraal van.
- Gril of bak de makreelfilet in de pan of gril totdat deze de juiste gaarheid heeft, ongeveer 5 minuten.
Bordopmaak
- Leg de gestoofde rabarber in het midden van het bord met daarnaast een klein hoopje rabarber compote en daar weer op de gegrilde makreel.
- Zet twee punten met kerriemayonaise tegenover elkaar op het bord met daarin de eetbare bloemen. Over het geheel leg je de krokante spiraal van rabarber.
Wijntip
Fritz Walter 2019 Grauburgunder Trocken
Deze Grauer Burgunder heeft een prachtige bleek gele kleur en typerende aroma's van groene noten, amandelen, peer en zuidvruchten. Verfijnd en fris in het glas maar vooral veel te ontdekken. Mooie plantaardige tonen en een beetje paprika.
Bestel ingrediënten