Oliebollen met pruimen en een créme van tonkaboon
4 personen
40 minuten
Ingrediënten
- 250 gr bloem
- 250 ml melk
- 20 gr boter
- 20 gr gist
- 20 gr witte basterdsuiker
- 1 ei
- 1 tl zout
- 20 gr rozijnen
- 60 ml lauw water
- Pruimen
- 1 zakje zwarte thee
- 100 gr mascarpone
- ¼ tonkaboon
- 30 ml water
- 1 el suiker
Bereidingswijze
- Wel de rozijnen voor circa 20 minuten in lauw warm water.
- Meng de melk met de boter in een pan en voeg hier het gist aan toe. Zet het geheel zacht op het vuur.
- Doe de bloem in een mengkom, maak een kuiltje in het midden en voeg het ei toe. Meng tot één geheel en voeg de witte basterdsuiker toe. Giet al roerend de melk met gistmassa erbij. Voeg tot slot een mespuntje zout toe.
- Bedek de kom met een uitgeknepen natte doek en laat het beslag voor ongeveer 45 minuten rijzen.
- Bereid de vulling: Los de suiker op in kokend water, laat het theezakje trekken voor 3 minuten. Schil de pruimen en snijd ze in plakjes. Voeg de plakjes toe aan de warme theemassa en laat het geheel trekken voor 10 minuten.
- Rasp de tonkaboon in de mascarpone en meng goed. Doe de tonka-mascarpone in een spuitzak.
- Schep het gerezen beslag voorzichtig met een grote ijslepel of een schep in de frituur op 175°C. Bak de oliebollen circa 6 minuten.
- Haal de oliebollen met een draadspaan uit de olie en laat ze goed uitlekken op papier.
- Leg de uitgelekte pruimen op een zeef om overtollig vocht te verwijderen.
Bordopmaak
- Snijd de oliebol open en vul deze met tonkaboon crème.
- Leg de pruimenplakken gevouwen om het geheel voor een mooie presentatie.
Serveer de oliebollen met pruimen en tonkaboon crème direct voor een verrukkelijk en origineel dessert!
Bestel ingrediënten