Porchetta van wild zwijn met topinamboer stamppot, bieslook, witlof en King boleten
- 720 gr porchetta
- 700 gr topinamboer
- 2 st boleten king
- 2 st witlof
- 2 gr bieslook
- 500 gr palmkool
- 2 st radijs
- 1/2 sjalot
- 1/4 rode peper
- 2 gr Primberba
- tijm
- 1,5 dl crème de cassis
- 1,5 dl rode port
- 1/2 vanille stokje
- 2 dl demi-glacé
- 40 gr bieslook
- 140 ml zonnebloemolie
Stap 1: Wild Jus
-
Snijd de sjalot en rode peper heel fijn en stoof ze samen met de tijm in een beetje olie tot ze zacht en geurig zijn.
-
Blus de gestoofde sjalot en rode peper af met een scheutje crème de cassis en rode port om heerlijke diepte aan de jus toe te voegen.
-
Voeg het gespleten vanillestokje en de demi-glacé toe aan de pan. Laat de saus rustig sudderen, zodat de smaken zich goed kunnen vermengen.
-
Passeer de saus door een zeef om een zijdezachte en smaakvolle wild jus te verkrijgen.
-
Meng de fijngehakte bieslook en zonnebloemolie in een blender gedurende 5 minuten en laat het vervolgens goed uitlekken door een puntzeef om een heerlijke bieslookolie te verkrijgen. Deze olie zal later als smaakvolle finishing touch dienen.
Stap 2: Topinamboer-Witlof Stamppot
-
Schil en snijd de topinamboer in stukken. Kook de topinamboer in ruim kokend water met zout gedurende circa 45 minuten, tot ze zacht zijn.
-
Laat de gekookte topinamboer goed uitlekken en stamp ze tot een grove puree, waardoor de natuurlijke smaken behouden blijven.
-
Voeg de dun gesneden witlof en bieslook toe aan de gestampte topinamboer voor extra textuur en een frisse smaak. Breng de stamppot op smaak met zout en peper, zodat de smaken perfect in balans zijn.
Stap 3: King Boleten
-
Snijd vier plakjes uit elke boleet en maak ruitjesinkervingen aan de bovenzijde voor een mooie presentatie.
-
Bak de plakjes king boleten in een scheutje olijfolie tot ze heerlijk goudbruin en knapperig zijn. Voeg een vleugje zout toe om de smaken te accentueren.
Stap 4: Palmkool
- Blancheer de palmkool in ruim kokend water met zout, zodat de kool lekker mals en smaakvol wordt.
Stap 5: Wilde Zwijn Porchetta
- Verwarm de oven voor op 150 graden Celsius. Laat de wilde zwijn porchetta 2-3 uur langzaam garen in de oven tot hij heerlijk mals en sappig is.
Stap 6: Bord Opmaak
-
Begin met het plaatsen van een royale schep van de topinamboer-witlof stamppot op het bord.
-
Leg daar bovenop een paar plakjes van de heerlijk gegaarde wilde zwijn porchetta voor een smaakvolle vleeservaring.
-
Schik de gebakken king boleten elegant naast de porchetta en voeg een beetje palmkool toe voor een kleurrijke presentatie.
-
Lepel een royale hoeveelheid van de romige wild jus over het geheel, zodat alle smaken samenkomen in een hemelse combinatie.
-
Als laatste, voeg een paar druppels van de bieslookolie toe als decoratieve en smaakvolle finishing touch.