Streetfood sushi met uramaki, nigiri tamago en sashimi
4 couverts
1 uur
Ingrediënten
Sushirijst:
- 400 gr sushi rijst
- 600 ml
- 4 eetlepels rijstazijn
- 4 eetlepels hon-mirin
- 10 gr suiker
- 10 gr zout
Uramaki:
- 100 gr tonijnfilet
- halve avocado
- halve komkommer
- 5 gr wasabi
- 2 norivellen
- 5 gr sesamzaad
- 5 gr ingelegde gember
- 2 gr togarashi
- 5 gr wakame
- 2 st eetbare bloemen
- 5 gr koriander mayonaise
Nigiri:
- 1 bakje Daikon cress
- 1 bakje Apple blossom
- 5 gr tobiko caviar
- 10 gr Japanse mayonaise
- 2 norivellen
Sashimi:
- 5 plakken vegan zalm
- 5 plakken vegan tonijn
- 5 gr wakame
- 5 gr ingelegde gember
- 5 gr wasabi
Bereidingswijze
Sushi rijst:
- Was de rijst in een kom met water en wrijf de rijst zachtjes tussen je vingers. Verschoon het water en was de rijst nog een keer. Herhaal dit proces tot het water helder blijft. Laat de rijst in een zeef een uurtje zwellen.
- Zet de rijst op met water in een pan met deksel en breng het aan de kook. Als de rijst kookt zet je het vuur laag en laat je het pruttelen tot al het water is opgenomen. Hierna haal je de pan van het vuur en laat je de rijst 15 minuten rusten in de pan.
- Breng het op smaak met de rijstazijn, sake, suiker en het zout.
- Stort de gekookte rijst in een grote slee/bak en maak het los met een spatel. Zet het in de koeling zodat het goed afkoelt en zorg ervoor dat de korrels goed loskomen van elkaar.
- Koel de rijst helemaal af voordat je begint met het maken van de sushi.
Uramaki:
- Bedek het bamboematje met 2 lagen vershoudfolie. Bedek de nori volledig met sushirijst maar duw dit niet te hard aan, de korrels moeten zichtbaar blijven. Rol de nori en de rijst om, zodat de rijst op het bamboematje met folie ligt.
- Snijd de vulling in reepjes van ongeveer 5 centimeter lang en 1 centimeter breed. De vulling leg je in de lengte op de rijst. Bestrijk het met een dun laagje wasabi.
- Rol het geheel op en druk de rol stevig aan. Rol het vervolgens door de sesamzaadjes en snijd hem in de gewenste stukken.
- Garneer de sushi af met de koriander mayonaise, wakamé en de eetbare bloemen.
- Besprenkel er een klein beetje togarashi overheen.
- Serveer de uramaki eventueel met sojasaus, wasabi en gember.
Nigiri tamago:
- Neem met een schone, vochtige hand een beetje rijst uit de pan en kneed de rijst tot een rechthoekige vorm.
- Doe de eieren en alle ingrediënten behalve de olie in een kom en roer alle ingrediënten goed door elkaar.
- Verhit de olie in de pan en verwijder overtollig olie met keukenpapier.
- Voeg een deel van het mengsel toe zodat de bodem dun is bedekt in de pan.
- Bak op matig vuur totdat de bovenkant begint te stollen en de randen licht bruinen.
- Vouw de omelet op naar je toe. Gebruik hiervoor stokjes of een vork. Schuif vervolgens de gevouwen omelet naar de verre kant van de pan.
- Voeg wat olie toe op de onbedekte bodem van de pan. Doe genoeg eimengsel in de pan om de bodem te bedekken. Til de gevouwen omelet een beetje op zodat het eimengsel onder de omelet loopt.
- Wanneer het eimengsel stolt, vouw het dan naar je toe. Vouw de eerste rol mee.
- Vorm de omeletrol door die zachtjes tegen de opstaande rand van de pan te duwen. Herhaal totdat al het eimengsel is gebruikt.
- Haal de pan van het vuur en laat voor het snijden de omelet afkoelen.
- Snijd de omelet in dunne plakjes en leg die op de gevormde sushirijst. Doe daar een dunne strook nori overheen zodat de omelet vast blijft liggen.
- Zet een stip Japanse mayo op de omelet en garneer het af met de tobiko wasabi en de cress.
Sashimi:
Bordopmaak
- Serveer de sushi op een mooie plank/plaat en kleed de plank aan met de cress-soorten, sojabonen en sesam. Serveer met sojasaus.
Bestel ingrediënten