Maki sushi met 3 verschillende vullingen
4 couverts
60 minuten
Ingrediënten
- 250 gr sushirijst
- 3 eetlepels rijstazijn
- 2 theelepels suiker
- 1 theelepels zout
Voor de topping & vulling:
- 4 norivellen
- 100 gr zalmfilet (in reepjes max. 1 cm)
- 100 gr tonijn (in reepjes van max. 1 cm)
- 1 avocado (in dunne reepjes)
- 1/2 komkommer zonder zaadlijsten (in reepjes van max. 0,5 cm)
- Wit sesamzaad
- Zwart sesamzaad
Bereidingswijze
- Spoel de rijst onder koud water een paar minuten af, totdat het water niet meer troebel is. Laat vijf minuten in een pan rusten en voeg vervolgens 600 milliliter koud water en een snuf zout toe. Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- Verwarm de rijstazijn met de suiker en zout zodat de ingrediënten oplossen. Laat afkoelen tot kamertemperatuur en meng door de rijst.
- Proef en breng eventueel op smaak met zout, suiker of een beetje van de azijn.
- Schep de rijst in een grote schaal en laat volledig afkoelen.
- Leg ondertussen je matje klaar met een norivel erop (met de glanzende kant naar beneden).
- Zet een bakje water en de resterende ingrediënten in de buurt.
- Maak je vingers nat (dit doe je steeds zodat de rijst niet aan je handen plakt) en breng een laagje rijst aan op het vel, laat bovenaan ongeveer een kwart open.
- Bestrooi de rijst eventueel met de sesamzaad.
- Leg nu in het midden van de rijst een dubbele streep van zalm en avocado, of een dubbele streep van tonijn of komkommer.
- Maak het open stukje nori een beetje nat, dat is je ‘plakrandje’.
- Zorg dat je norivel op gelijke hoogte ligt met je matje en begin met rollen. Rol met behulp van je matje het onderste deel van het norivel met rijst over de vulling.
- Duw aan, haal het matje even terug en rol nu verder op.
- Snijd met een scherp mes je de rol in ongeveer zes stukjes.
Tip:
Je kan de maki’s met veel verschillende ingrediënten vullen, denk ook eens aan: tempura garnaal, krabsticks, knapperige kipstukjes of roomkaas. Alle combinaties zijn mogelijk!
Bordopmaak
- Leg de stukjes op een houten plank en serveer daarnaast de gembervlokken, wasabi en sojasaus.
Bestel ingrediënten