Coole rode wijnen
Het voorjaar en de zomer staan weer voor de deur en daarbij denken de meeste mensen aan witte wijn en rosé. Een gekoeld glas rode wijn staat niet iedereen om te springen en vaak kijken mensen daar een beetje vies bij. Maar is dit wel terecht?
Laten we beginnen met het feit dat rode wijn erg vaak te warm gedronken wordt. De term ‘kamertemperatuur’, is sinds de komst van de thermostaat en centrale verwarming echt een beetje passé. De ideale drink temperatuur voor rode wijn ligt namelijk tussen de 16˚ en 18˚ terwijl de gemiddelde kamertemperatuur vaak ruim boven de 20˚ ligt.
Maar wat nou als we die wijn nog kouder gaan drinken? Dit roept bij veel mensen toch wat vraagtekens op want op het terras bestellen we toch vaker een glas witte wijn of rosé.
Steeds vaker zien we sommeliers experimenteren met gekoelde rode wijnen en het is ook niet gek dat gekoelde rode wijnen als dé nieuwe trend wordt gezien.
Kan je alle rode wijn dan zomaar koelen? Nee, niet elke rode wijn leent zich ervoor om te koelen maar veel rode wijnen wel. Denk bijvoorbeeld aan soepele, lichte, fruitige rode wijnen. Deze moet je natuurlijk niet meteen dagen in de koelkast zetten naast je witte wijnen maar dit soort wijnen zijn echt een verrassing om op 12 graden te drinken.
Wil je toch liever een krachtige, volle rode wijn drinken? Koel deze dan tot een graad of 16 voor een heerlijk resultaat.