Vegan wijn
Natuurlijk is wijn vegan! Toch? Het is immers van druiven gemaakt. Helaas blijkt het in de praktijk niet zo zwart/wit te zijn en is wijn niet per definitie vegan of vegetarisch. Sterker nog, in de meeste gevallen is wijn NIET vegan of vegetarisch.
Als wijn klaar is met gisten en eigenlijk gedronken kan worden, is deze wijn troebel. Minuscule stukjes druivenschil, afgestorven gisten en kleurstoffen maken de wijn tot een niet heldere substantie. Om tot de uiteindelijke heldere sap in ons glas te komen, wordt wijn in veel gevallen (uitzonderingen zijn de natuurwijnen) eerst geklaard en gefilterd. Eerst worden er eiwitten (meestal van eieren of uit melk) toegevoegd om de troebele deeltjes sneller naar de bodem te laten zakken. Dit noemt men het klaren van de wijn. Daarna wordt de wijn gefilterd. Voor het filter proces worden door veel wijnmakers nog producten met een dierlijke oorsprong gebruikt. Denk hierbij aan varkensvet, visslijm en gelatine. Dit maakt een wijn dus niet vegan.
Inmiddels zijn er ook alternatieven om de wijn te klaren en filteren. Door gebruik te maken van bentoniet, een soort kleipoeder, is men in staat om vegan wijn te maken. Steeds meer wijnmakers stappen hier naar over maar nog niet elke wijnmaker laat zijn wijn ook vegan certificeren. Daarom hebben wij het wat makkelijker gemaakt en vind jij hieronder een selectie van onze (gecertificeerde en niet gecertificeerde) vegan wijnen.