HACCP
Ondernemingen die zich bezighouden met het bereiden van voedsel of verwerken, behandelen, verpakken, vervoeren en distribueren van levensmiddelen, moeten zich aan de HACCP-richtlijnen houden. In Nederland is het namelijk wettelijk verplicht dat horecabedrijven de regels hanteren en werken aan de hygiënecode die is opgesteld. Deze regels moeten besmettingen zoveel mogelijk tegengaan.
De afkorting HACCP staat voor:
- Hazard
- Analysis
- Critical
- Control
- Points
De gevaren worden vermeld en onderverdeeld in 3 soorten: microbiologische, chemische en fysische gevaren (hazard). Vervolgens worden deze gevaren geanalyseerd en wordt er een inschatting gemaakt van de risico’s die ze met zich meebrengen (analysis). Tot slot wordt er een controle uitgevoerd op bepaalde punten waaraan men zich dient te houden (critical control points).
Ondernemingen moeten zeven basisprincipes naleven en vervolgens intern toepassen. Hierbij draagt de onderneming zelf de verantwoordelijkheid als het gaat om de gezondheid van gasten of het risico op ander soort gevaren. Als deze gevaren aanwezig zijn of de kans bestaat dat ze in de toekomst optreden, dan moet de onderneming hiervoor zelf maatregelen opstellen en daarnaar handelen.
HACCP heeft zeven basisprincipes:
- Inventariseer alle potentiële gevaren en wijs eventueel gevaren aan.
- Stel kritische beheers punten (CCP’S) vast en ga na welke maatregelen daarvoor nodig zijn.
- Geef per CCP de kritische grenzen aan.
- Zorg ervoor dat de CCP’s bewaakt worden en in de gaten worden gehouden.
- Leg per CCP de correctieve acties vast die moeten leiden tot herstel van de veiligheid.
- Pas verificatie toe.
- Houd documentatie en registratie bij.
De hygiënecode
De hygiënecode wordt veel gebruikt bij ondernemingen in Nederland. Als een bedrijf hiermee werkt, wordt er vaak voldaan aan wetten van de voedselveiligheid. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit heeft een overzicht van alle hygiënecodes gepubliceerd op de website.
Schoonmaakartikelen en kleur
Om kruisbesmettingen van bacteriën te voorkomen, is het slim om met kleurcoderingen te werken. Gebruik voor iedere ruimte een bepaalde kleur emmer, schoonmaakdoek en vloertrekker. Kies bijvoorbeeld blauw voor interieur, rood voor sanitair en geel voor de keuken. Zo voorkom je dat een doekje van het toilet ook voor de keuken wordt gebruikt of een bepaald oppervlak met een verkeerd of bijtend middel wordt schoongemaakt.
Uitgelichte artikelen
- Daymark Aqualabel Zaterdag Weg Op MaandagDaymarkGratis account aanmakenMaak direct een gratis account aan via onderstaande link. Zodra je een account hebt en ingelogd bent heb je direct toegang tot onze prijzen.InloggenNog geen klant?Bekijk hier de mogelijkhedenRol 500 Stuks5244439
- Daymark Haccp Label KoelingDaymarkGratis account aanmakenMaak direct een gratis account aan via onderstaande link. Zodra je een account hebt en ingelogd bent heb je direct toegang tot onze prijzen.InloggenNog geen klant?Bekijk hier de mogelijkhedenRol 250 Stuks5244497
- Ibex Huishouddoek GeelIbexGratis account aanmakenMaak direct een gratis account aan via onderstaande link. Zodra je een account hebt en ingelogd bent heb je direct toegang tot onze prijzen.InloggenNog geen klant?Bekijk hier de mogelijkhedenPak 10 Stuks5273412
- Hendi Snijplank Gn 1/1 Groen Met RilHendiGratis account aanmakenMaak direct een gratis account aan via onderstaande link. Zodra je een account hebt en ingelogd bent heb je direct toegang tot onze prijzen.InloggenNog geen klant?Bekijk hier de mogelijkhedenStuk 1 Stuks5372082
- Hendi Snijplank Gn 1/2 9 Mm GeelHendiGratis account aanmakenMaak direct een gratis account aan via onderstaande link. Zodra je een account hebt en ingelogd bent heb je direct toegang tot onze prijzen.InloggenNog geen klant?Bekijk hier de mogelijkhedenStuk 1 Stuks5372537