Onmisbare ingrediënten uit Azië

 

De Aziatische keuken is kleurrijk, smaakvol en nooit voorspelbaar. Omdat de nadruk op granen en groente ligt zijn de gerechten vaak ook nog eens gezond, goedkoop en makkelijk te bereiden. De Aziatische keuken bestaat uit verschillende regionale keukens. Binnen Azië heb je de regionale keukens uit Centraal-, Noord-, Oost, Zuid-, Noordoost- en West-Azië. In deze regio’s bevinden zich allemaal eigen producten, tradities en een manier van koken.

Rijst
Rijst is de basis van veel Aziatische gerechten en kan daarom niet ontbreken in de keuken. Het lijkt vaak zo simpel, een kom rijst, maar het maakt wel degelijk uit welke korrel je gebruikt. Het grootste verschil in rijst zit hem in de korrel: kortkorrelig of langkorrelig. Onder langkorrelig vallen pandan en basmati. In Japan eten ze veel kortkorrelige rijst. Dit wordt dan ook vaak verkocht als sushirijst.

 

Noedels
De grote tegenhanger van rijst is natuurlijk de noedel: hét alternatief voor rijst in de Aziatische keuken. Je hebt ze in vele soorten en maten en voor elk gerecht heb je de juiste noedel. Noedels worden gemaakt van ongerezen deeg en kook je vervolgens in water. Populaire noedels zijn sobanoedels, eiernoedels, glasnoedels, mihoen, rijstnoedels, ramen en mie.

Wij zetten Aziatische ingrediënten op een rij die niet mogen ontbreken in jouw keuken.

Sojasaus
Sojasaus is dé smaakmaker in Azië en is met name bedoeld om zout toe te voegen aan je gerechten. Sojasaus wordt gemaakt door middel van de fermentatie van tarwe, sojabonen, zout en water. Maar er zijn een tal van soorten sojasaus, waaraan ook andere ingrediënten word toegevoegd. Ze verschillen vooral in zoutgehalte, kleur en natuurlijk de smaak. De klassieke Japanse sojasaus is Shoyu, dit is vaak de donkere sojassaus wat je in restaurants ziet. De Shoyu is lichtzout en perfect voor bij sushi gerechten.

 

Er is ook een glutenvrije sojasaus. Dit is de Chinese variant tamari, gemaakt zonder tarwe maar flink intens van smaak. De Chinese variant komt in een donkere en lichte variant. De donkere Chinese sojasaus kenmerkt zich wat dikker en zoet van smaak, de lichte variant is juist dunner en zout van smaak.


De Indonesische variant is juist vaak zoet van smaak, door de toevoeging van (palm)suiker, laos en steranijs. Deze variant is bij ons beter bekend als
ketjap.

Geen producten gevonden voor deze selectie.

Kokosmelk
Kokosmelk is populair in Azië en word vaak gebruikt in curry’s en soepen om in te stoven. Dankzij de volle en romige smaak is het een onmisbaar ingrediënt. Vaak zorgt de kokosmelk er ook voor om de pittigheid van de Aziatische keuken wat wordt verzacht.

 

Vissaus
Vissaus wordt gemaakt van gezouten, gefermenteerde vis. Door de sterke geur laat het je denken erg overheersend te zijn, maar de saus laat zich juist goed mengen in gerechten. Het is een onmisbare smaakmaker en wordt dan ook veel gebruikt in sauzen, marinades en curry’s. Het geeft gerechten een warme volle en zilte smaak.

 

Chili
Chili is niet meer weg te denken uit de Oosterse keuken. Maar oorspronkelijk komen ze uit het tropische gedeelte van Amerika. De Portugezen brachten ze mee naar India en later door de Spanjaarden naar de Filipijnen. Al snel nam de chilipeper de rol over van de zwarte peper in de Aziatische keuken, om zo meer scherpte te geven aan de gerechten. De chilipeper komt in meerdere vormen terug in de keuken, bijvoorbeeld als chilisaus, chili-olie, vlokken, pasta of sambal.

 

Onmisbare Aziatische ingrediënten

Geen producten gevonden voor deze selectie.

Citroengras
Citroengras komt oorspronkelijk uit India en wordt ook wel sereh genoemd, dit is de Indische naam. De stengels zijn net als prei opgebouwd in lagen. Het citroengras geeft een lichtzuur citroen aroma maar ook een lichte pittigheid aan je gerecht. Sereh wordt eigenlijk zelden gegeten. De stengels worden vaak gekneusd en meegekookt en op het moment van serveren uit het gerecht gehaald.

 

Limoen & Limoenblad
Om alle pittigheid een antwoord te geven en meer uit te balanceren gebruikt men in Azië vaak limoen voor een frisse smaak. Ook wordt vaak kaffir, het limoenblad, gebruikt om de limoensmaak toe te voegen, zonder het gerecht zuur te maken.

 

Gember
Gember is de wortel van de gemberplant en staat bekend om zijn gekke vormen. Gember stimuleert de bloedsomloop, helpt tegen misselijkheid en is goed voor de stoelgang. Het wordt in Azië bijna overal voor gebruikt. Gember kun je het beste schillen, fijnsnijden en meebakken/koken.

 

Knoflook
Veelgebruikt in bijna alle keukens, maar ook in Azië onmisbaar. Knoflook vind je in bijna alle gerechten terug in allerlei toepassingen. Vers, gedroogd of gefermenteerd: knoflook komt in alle vormen terug.

Geen producten gevonden voor deze selectie.

Sesam & Sesamolie
Sesamolie is een heerlijke smaakmaker in de Aziatische keuken. De smaak is sterk en geeft een kenmerkende sesamsmaak aan je gerecht. In combinatie met andere ingrediënten kun je met sesamolie zeer smaakvolle gerechten op tafel zetten.

 

Onmisbare Aziatische ingrediënten

Geen producten gevonden voor deze selectie.

Ga verder of terug naar

Onmisbare ingrediënten uit Azië

Ramen & Dashi

Build your own wok

Ik heb eenvraag