Mosselen

Mosselen staan garant voor eindeloos genieten van een zachte, zilte lekkernij uit de zee. Mosselen kunnen op meer dan duizend manieren bereid worden. Deze zilte lekkernij uit Zeeland wordt vol trots gevangen en kan zo uit het water de pan in. Met mosselen valt eindeloos te variëren. Traditioneel gekookt in wijn of bier met lekkere verse mosselgroenten, geroerbakt of gegratineerd met kaas en een beetje kruidenboter. Ze zijn niet alleen erg lekker, maar ook nog eens
gezond. Ze bevatten veel eiwitten en heel weinig (onverzadigd) vet. Bovendien zijn ze rijk aan mineralen, kalk, fosfor en vitaminen. Het eten van mosselen past dus prima in een gezond eetpatroon.

Mosselvangst 

Mosselen worden gevangen met grote mosselkotters. Op deze goed uitgeruste schepen kunnen aan boord al de eerste stappen in het verwerkingsproces gezet worden. Zodra de mosselen in Yerseke aankomen, worden ze volgens de nieuwste technieken verwaterd, ontbaard en op grootte gesorteerd. Vervolgens worden ze verpakt in jute zakken of in lekvrije vacuüm bakken, zodat ze goed kunnen worden vervoerd en de kwaliteit van de mosselen gewaarborgd blijft. Bij het hele proces, vanaf het kweken tot en met het verpakken, is goede ketenbeheersing en traceerbaarheid van herkomst vanzelfsprekend.

Verkrijgbaarheid

Het gebruik om mosselen enkel aan te bieden in de maanden met een "r" stamt uit de tijd dat er nog geen gekoeld vervoer over de weg mogelijk was. Verkopers verkochten toen alleen mosselen in de koude herfst- en wintermaanden. Nu zijn er overal verse Zeeuwse mosselen verkrijgbaar vanaf de tweede helft van juli tot en met maart. Van half april tot aan begin juli vindt de voortplanting plaats. Tijdens de voortplanting bevat het visvlees een korrelige structuur, wat niet geschikt is voor consumptie. In juni zit er veel voedsel in het zeewater zodat de mossel zich weer lekker rond kan eten. Om in de 'stille' maanden van april tot en met juni toch aan de vraag te kunnen voldoen wordt er gebruik gemaakt van hangcultuurmosselen uit bijvoorbeeld Denemarken.

Het vissen van mosselen vindt al ruim 150 jaar plaats in de Nederlandse wateren. Ze leven vooral in de kustgebieden en komen in grote aantallen voor in de Oosterschelde en in de Waddenzee. 

Uitgelichte recepten

Geen producten gevonden voor deze selectie.

Bodemcultuur of hangcultuur?

De mosselen die aan de palen hangen in de zee noemt men de hangcultuur. Hierbij worden dikke touwen in zee gehangen. De mosselen aan deze touwen groeien hoger in het water. Zo krijgen ze meer licht en voeding. Daarnaast is het water bovenin altijd warmer dan op de bodem. Voor het kweken van hangcultuurmosselen heeft men voldoende diep en beschut zeewater nodig. Omdat hangcultuurmosselen sneller groeien komen ze eerder op de markt dan de bodemcultuurmosselen; een echt primeurproduct dus. Bij de Zeeuwse mosselen spreken we van een bodemcultuur. De mosselen worden op de bodem gekweekt

Mosselen van Hocras

Hocras biedt een uitgebreid assortiment verse mosselen in vele variëteiten, het hele jaar door. Deense hangcultuurmosselen, Zeeuwse mosselen en mosselen uit de Oosterschelde. Naast verse mosselen kan je bij Hocras ook terecht voor diepvriesmosselen en kant-en-klare producten, zoals geconserveerde mosselen in diverse smaken.

Voorjaar

In april, mei en juni vindt je bij Hocras hele mooie Deense hangcultuurmosselen. Dit zijn zeer smaakvolle mosselen, boordevol visvlees, verkrijgbaar in lekvrije vacuüm verpakkingen van 2 kilo.

Zomer, najaar en winter

Begin juli start het officiële Zeeuwse mosselseizoen. Vanaf dat moment zijn er volop verse Zeeuwse mosselen verkrijgbaar. Denk hierbij aan Jumbo en Imperial mosselen. Beide hebben een fantastische smaak en bevatten veel visvlees; kortom een echte zilte lekkernij! Deze mosselen zijn bij Hocras verkrijgbaar in lekvrije bakken van 2 en 10 kilo en in jutte zakken van 10 en 15 kilo.

Uitgelichte artikelen

Geen producten gevonden voor deze selectie.
Geen producten gevonden voor deze selectie.
Geen producten gevonden voor deze selectie.

Ga verder of terug naar

Vis op jouw menukaart

Voordelig je vis inkopen

Vis van het seizoen

Ik heb eenvraag