Zo stel je een kaasplank samen in 5 stappen
Een goede kaasplank mag natuurlijk niet ontbreken op de menukaart! Zowel tijdens het borrelmoment als op de dessertkaart voor gasten die minder van zoete lekkernijen houden. Toch zijn er bij het samenstellen van zo’n plank nog wel een aantal punten waar je op moet letten. Want hoe zorg je er nou voor dat de smaken van de verschillende kazen mooi op elkaar aansluiten? En hoe creëer je de optimale klantbeleving? Wij leggen het je uit en laten je zien hoe je in 5 stappen de perfecte kaasplank opbouwt.
De juiste voorbereiding
Voordat je start met het opbouwen van de kaasplank, is het goed om met een aantal dingen rekening te houden. Kies bijvoorbeeld altijd voor minimaal drie verschillende soorten kaas, met ieder een andere smaak, kleur én structuur. Houd hierbij ongeveer 100 tot 120 gram kaas totaal per persoon aan.
Maar ook de aankleding van de plank is een belangrijk aandachtspunt. Creëer extra volume door kaasbegleiders als druiven, noten en crackers toe te voegen, maar let op calculeer dit wel goed door tot op de exacte grammage en instrueer dit goed aan je keukenteam. Wanneer je te veel toevoegt, kan je al snel in de knoop komen met je marge - en dat is natuurlijk zonde!
Stap 1: zachte kaas
Begin met een zachte kaas, zoals een geiten- of schapenkaas. Doordat deze kazen lekker fris zijn en een klein zuurtje hebben, zijn ze niet te overheersend qua smaak. Dit maakt ze perfect om de plank mee te starten.
Stap 2: witte korst kaas
Als tweede leg je een kaas met witte korst op de plank. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een brie of camembert. Deze kazen zijn vol en romig van smaak en zacht van structuur. En wil je eens iets anders? Kies dan een chaource met een lichtzure tot fruitige en tikkeltje nootachtige smaak.
Stap 3: (half) harde kazen
Hierna kiezen we voor een kaassoort uit de categorie half harde of harde kazen. Hierbij kun je onder andere denken aan grana padano, pecorino, gruyère en manchego. Deze kazen zijn vol van smaak en lopen uit van vrij mild tot wat pittiger.
Stap 4: rode korst kaas
Als vierde op de plank komt een kaas met een rode korst. De bekendste bij deze kaassoort is toch wel de port salut, die met zijn zachte en milde smaak een echte allemansvriend is. De kazen uit deze categorie hebben ieder een bijzondere smaak en aromatisch karakter. Dit komt doordat ze vaak zijn gewassen met bier, wijn of licht gezouten water.
Stap 5: blauwaderkaas
De plank sluit je af met een kaas die intens en krachtig van smaak is uit de categorie blauwaderkazen. De bekendste binnen deze categorie is toch wel gorgonzola, maar ook roquefort is bij velen favoriet. In de regel geldt, hoe meer blauwe aderen je ziet lopen in de kaas, hoe pittiger de smaak.
De finishing touch
Het oog wil natuurlijk ook wat! Om nog meer beleving toe te voegen, is een mooie presentatie dan ook key. Kies voor een stijlvolle plank en vul deze aan met goede kaasmesjes. Of presenteer de kaas onder een stolp met rook voor een nóg uniekere ervaring! Maar ook een glas mooie, bijpassende wijn of port mag natuurlijk niet ontbreken. Zorg dan ook dat je jouw gasten hierin op de juiste manier adviseert voor dat extra stukje beleving.
Wil je eens samen met ons sparren over het samenstellen van jouw nieuwe kaasplank? Geen probleem! De culinaire adviseurs van Hocras staan voor je klaar. Maar ook als het gaat om het samenstellen van een nieuwe borrelkaart of volledige update van je menu, kijken we graag met je mee. Neem hiervoor gerust contact met ons op of kom eens langs in ons inspiratiecentrum in Almere.